mandag 24. september 2012

Sur-søt fristelse





For noen uker siden høstet vi rabarbraen vår. Siden den ble plantet i år, så er den ikke akkurat diger, men den har vokst overraskende fort. De håpefulle var med på høstingen, og de gledet seg stort til å spise rabarbra dyppet i sukker. Poden på tre syntes nok det var litt i sureste laget, men for snuppa på seks var det en udelt fornøyelse. Det de ikke spiste opp, puttet vi i fryseren, og det har seinere blitt til deilig rabarbrapai. Tenkte jeg skulle dele oppskriften med dere, for den er superenkel, men veldig god! 

Ingredienser:

  • 700 g rabarbra
  • 3 dl sukker
  • 3 ss potetmel
  • 1 ½ ts malt kanel
Smuldre-topping:
  • 50 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 50 g smør
  • 50 g mandelflak

Fremgangsmåte:

1. Lag smuldreblandingen først. Bland mel og sukker i en bolle og smuldre smøret i blandingen. Tilsett mandelflak og bland godt til en jevn, smulete masse.

2. Skjær topp og bunn av rabarbrastilkene og skrell dem om nødvendig. Kutt dem i 2 cm biter. 


3. Bland sukker, potetmel og kanel og vend dette inn i rabarbraen. Ha alt i en smurt ildfast form.


4. Dryss over smuldre-toppingen og stek paien midt i ovnen på 190 °C i ca. 30 minutter.


Server rabarbrapaien lun med hjemmelaget vaniljesaus eller vaniljeis til. 


Oppskriften har jeg hentet fra matprat, men jeg endret litt på den. Jeg droppet mandelflakene. (Smak og behag) I tillegg doblet jeg smuldredeigen, siden jeg brukte stor paiform. Siden jeg ikke hadde så masse rabarbra brukte jeg halve mengden og tilsatte eplebåter for resten. Det smakte også fortreffelig. Forrige gang jeg lagde den, brukte jeg bare rabarbra, men jeg tror jeg holder en knapp på den med epler og rabarbra blandet. Her er det bare å prøve seg fram, og gjøre seg opp sin egen mening :-) 

Sånn ser det ferdige resultatet ut, så da er det bare å nyte på en høstkveld i sofaen! 

Ønsker dere alle en god uke!

søndag 16. september 2012

Høstdag i hagen

Endelig er det tid for litt haging og blogging igjen :-) Nå har det vært stille herfra lenge. Vi startet nemlig på oppussing av kjøkkenet for et par uker siden, og siden da har det ikke vært tid til stort annet. Nå er derimot kjøkkenet ferdig, og kåken er "shinet" opp igjen etter sjauen. På sommeren kan jeg la ting innendørs flyte ganske mye og leve godt med det, mens jeg koser meg i hagen. (Rødme) Men det kommer til et punkt hvor skippertaksånden i meg våkner for alvor, og da er det gjerne mye som skal skje på kort tid! Særlig blir jeg inspirert i forbindelse med større prosjekter, så nå har jeg altså fått unna en del ting innendørs, men det går gjerne ut over andre ting, som f.eks hagen og bloggingen. Men denne helgen ble det endelig litt utetid!

Her kommer noen glimt fra en etterlengtet høstdag i hagen.

Det er fortsatt noen blomstergleder igjen i hagen.

  Her er det en litt sein Astilbe fra surjordsbedet. I bakkant skimtes så vidt en Pieris. Til høyre er det et bilde av klatrerosa jeg planta i det nye staudebedet. Den synger på siste verset for i år, men ser ut til å trives godt. 

 Her er et bilde fra vi flytta veden fra tørkeplassen ute og inn i boden, så nå er vi klare for vinteren. Poden i huset hjalp til med denne lille trillebåra.

 Humlene ser ut til å trives rikitg så godt på denne Oktoberbergknappen. De koser seg i høstsola begge to.

Ha en fortsatt god søndag!


tirsdag 28. august 2012

Kan dette kalles haging?


I Blogglandia er jo stolhaging et kjent begrep, men kan man snakke om "innehaging"? Om man kan lage et begrep av det eller ikke, så er det i hvert fall det jeg har bedrevet i kveld. Det er noen dager at det å være ute er det siste som frister. Dagen i dag har vært nettopp sånn, med regn og blåsevær. Snuppa i huset uttalte på morgenen i dag: "Mamma, i dag er den første høstdagen". Jeg forklarte at det ut fra kalenderen er sommer ut hele denne uka. Likevel skjønte jeg hva hun mente, det var noe annerledes i lufta, som minte mer om høst enn sommer. Da er det deilig å komme hjem og krølle seg inn under teppet med en tekopp i handa og noen fine hageblader i fanget. 

Rett før jeg la meg i går kveld plukket jeg inn georginene som var i blomst. Tenkte det var koseligere å beundre dem inne enn at regnet skulle "drukne" dem helt.

Disse georginene lager i hvert fall litt sommer inne :-) Heldigvis er det mange fine dager utover de neste månedene, og fortsatt masse tid til å drive skikkelig haging og ikke bare "innehaging".

lørdag 25. august 2012

Noen sensommerglimt fra hagen

Selv om jeg helst ikke vil innrømme det hverken for meg selv eller andre, så er sensommeren her. Ikke for det, det er en deilig tid, men liker egentlig bedre å befinne meg på andre siden av sommeren når de lyse og varme månedene ligger foran... På østlandet har august vært en deilig måned, og her i gården har vi virkelig nytt dagene med bading, grilling og avslapping innimellom hverdagssyslene. Så da gjelder det å tviholde på sommerfølelsen og glede seg over alt som fortsatt blomstrer og trives i solen. Her kommer noen seinsommerglimt av noen av mine hagegleder.

Noen hvite favoritter


Denne Phloxen synes jeg er skjønn!


Denne Hostaen blomstrer fortsatt i surjordsbedet


Dahliar og anemoner i rosa prakt. 
Den øverste heter "Ottos` thrill" og  har store blomster.


Bare noen få blomster igjen, men så lodden og 
herlig likevel. Ikke rart den kalles lammeøre.

Kos dere med sensommeren!


 

fredag 17. august 2012

Krydder i hverdagen

Jeg er blitt veldig glad i å ha urter i hagen. Først og fremst er det jo kjempedeilig å bruke på kjøkkenet, men også mye for prydens skyld. Jeg har foreløpig ingen stor kjøkkenhage, bare tre pallekarmer, som kom på plass i sommer. Noen av urtene har derfor flyttet dit. Men for noen år siden stjal jeg denne ideen av min kreative søster :-)

Urtene er plantet i en emaljebalje

Skiltene kjøpte jeg på Plantasjen for et par år siden

Her har jeg plassert skiltet som dekor ved bedet

Urter kan brukes til så mangt. Selv bruker jeg det mest til marinader. Det blir jo litt grilling i løpet av sommeren ;-) Jeg har også noen ganger laget krydder/urtesmør med egne urter. Anbefales! Noen urter bruker jeg ikke så mye av, men mange av dem har flotte blomster, som også tiltrekker seg bier og andre insekter. Ikke minst så lukter det herlig av dem. Jeg overvintrer urtene mine i bed, men jeg har også lest at noen vinterlagerer dem i kjelleren. Det man ikke rekker å bruke kan enten fryses eller tørkes. Da har man urter til maten på vinteren også.

God helg!

torsdag 2. august 2012

Ukens hageglede

Denne uken tror jeg det må bli en Storkenebb som blir kåret til ukens hageglede. I mange uker har denne trofast blomstret med sine søte, rosa blomster. Den er like nydelig enten det er stekende sol eller øsregn. Den har blitt en av mine favoritter blant bunndekkende stauder. Hos meg står den i halvskygge, og med bare litt gjødsel i løpet av sesongen, så brer den seg ut med masse blomster. "Geranium sanguineum var. striatum" er det hele og fulle navnet jeg har funnet på den, med tilnavnet "Ballerina".

Her står ballerinaen med sine yndige blomster


onsdag 1. august 2012

Finn eit strå og træ dom på...



 Min siste feriedag (mandag) gikk blant annet med til å lage syltetøy av sommerens røde herligheter, nemlig jordbær og bringebær. Det synes jeg er en koselig jobb, også kan man hente fram littt sommernytelse gjennom hele vinteren. Deilig!

Oppskriften jeg tar utgangspunkt i er som følger: 

2 kg bær
1/2 kg sukker
1 pose Certo eller Jam frysepulver

  1. Rens og del opp bærene.
  2. Bland frysepulveret godt med sukkeret. Hvis du ikke blander det før du rører det inn med bærene, danner frysepulveret hvite klumper i syltetøyet. (Klok av skade for noen år siden... kremt) Jeg bruker gjerne mindre av både sukker og frysepulver, men det er en smaksak, så her er det bare å smake og prøve seg fram :-)
  3. Hell sukkerblandingen over bærene og rør godt. Jeg bruker gjerne kjøkkenmaskinen med visp noen få sekunder i tillegg. Da slipper jeg og findele bærene så veldig på forhånd.
  4. Tøm syltetøyet over i bokser eller fine glass og frys.
  5. Tas opp og nytes til for eksempel hjemmelagde vafler eller ferskt brød. 
Lykke til!


Vise for gærne jinter

Oppå Lauvåsen veks det jordbær
Fine jordbær, raude jordbær
Heile væla er berre jordbær
Finn eit strå og træ dom på
Eit er for gammalt, det ska få stå
eit er for grønt, det går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker på

Oppå Lauvåsen veks det gutter
Fine gutter, sterke gutter
Heile væla er berre gutter
Finn eit strå og træ dom på
Ein er for gammal, han ska få stå
ein er for ung, han går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker på

Oppå Lauvåsen veks det minner
gode minner, gælne minner
Heile væla er berre minner
Finn eit strå og træ dom på
Eit er for gammalt, det ska få stå
eit er for nytt, det går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker på

Tekst: Alf Prøysen Melodi: Egil-Monn Iversen