tirsdag 11. desember 2012

Under juletreet?For en god stund siden lovet jeg et nytt innlegg om boka "Isabellas store bok om kjøkkenhagen" . Endelig kommer det!


                      

Innledningsvis vil jeg si at dette etter min smak er en flott bok, og jeg er veldig glad for at jeg kjøpte akkurat denne. Det er kanskje flere enn meg som har lest og likt magasinet "Isabella"? Liker du bladet, kommer du sikkert til å kose deg like mye med denne boka som meg. Magasinet Isabella er desverre gått ut av produksjon i Norge, men det er fortsatt å få tak i f. eks på Narvesen på svensk eller dansk. 

Jeg kan ikke trekke sammenligninger med andre kjøkkenhagebøker, siden jeg ikke har lest noen andre. Anne på "Moseplassen" har et godt innlegg om flere bøker på temaet, som du finner her.


Grovt sett kan jeg vel si at dette er en bok for deg som liker "cottagegarden"-stilen, og som vil ha en kjøkkenhage ikke bare for nyttens skyld, men også for skjønnhetens skyld. I bokas kjøkkenhage er nytteplanter, stauder og sommerblomster satt sammen i skjønn forening. Det er lagt stor vekt på det estetiske i denne boka, og det er nydelige og inspirerende bilder i hopetall!


Hvis du vil ha en bok om kjøkkenhagen som er teknisk og mer som et oppslagsverk, tror jeg du kan finne andre bøker som treffer bedre. Når det er sagt må det også sies at Isabellas bok også er informativ og grundig. Boka har oversiktsbilder og tegninger som detaljert forteller hvordan hagen er bygget opp. Det er også en planteguide med informasjon om hver enkelt plante, som er beskrevet i boka. For en novise som meg er det også kjekt med ordliste bakerst i boka, som forklarer terminologien. I boka gis det også en del råd om hvordan man kan dyrke hagen etter økologiske prinsipper, som f.eks gode måter å bli kvitt skadedyr uten sprøyting. Boka tar for seg opparbeidingen og stellet av en kjøkkenhage i Danmark, og den følger denne hagen og eieren av den gjennom ett år. Som leser får man oversikt over hva som gjøres fra måned til måned gjennom tegninger, "to do"-lister og også en detaljert plantekalender bak i boka. Der finnes også en bedoversikt, som inneholder tegninger av hele kjøkkenhagen med nummer, sammen med en liste over samtlige planter fra hagen. På denne måten kan man kopiere så mye eller lite man vil av denne kjøkkenhagen på 100m2. 

                           
Som tidligere nevnt er hagen vi følger plassert i Danmark, nærmere bestemt utenfor København. Det er noe å ta med i betraktning for lesere som bor i de mest utsatte klimasonene i Norge.  Det er kanskje ikke alt som lar seg dyrke i de kaldeste områdene. I tilegg vil nok bokas hagekalender være litt forskjøvet, siden vi noen steder i dette landet har lenger vinter enn i København. 


 Så hva er konklusjonen, spør du kanskje? Verd å kjøpe? Spør du meg, så ja absolutt! Denne boka kan jo være noe å sette på egen ønskeliste til jul, eller som gave til en hagevenn? Prisen ligger på rundt 300 kr, og er å få tak i både i den ene og den andre bokhandelen, også på diverse nettbutikker. Bildene er lånebilder fra Isabellas
og er hentet fra boka.


Håper dette kan være noe til hjelp i jakten på gode hagebøker og eventuelle julegaver. Det er kanskje flere enn meg som ikke er helt i mål med julegavehandelen? Ønsker dere alle en fortsatt god og fredfull adventstid midt oppi handling og forberedelser :-) 

4 kommentarer:

 1. En bok om kjøkkenhagen, som også er en estetisk nytelse, er absolutt noe å ønske seg til jul, ja! Og at den holdes i `cottage garden` stil er ingen bakdel! Super bokomtale!

  SvarSlett
 2. Flott bok! Det er fint at du legger til at denne hagen befinner seg endel sør for oss, og det er det nok ikke alle som tenker på når de leser hagebøker. Ha en flott vinterdag!

  SvarSlett
 3. Flott med bokomtale!

  Jeg forstår av omtalen din at man også i denne boken ikke har greid å lage en oversettelse, og ignorert å lage en omarbeidelse. Det er ikke såå mye mer jobb for forlaget å hyre inn en kompetent hageperson til å omforme hagekalenderen slik at den er egnet også for bruk i Norge.

  Takk for lenken til Moseplassens kjøkkenhageskriverier :) Jeg har faktisk masse flere grønnsakshagebøker som ligger på vent for å få omtale, satser på å få tid til noen av de nå på nyåret, det blir jo aldri tid når bøkene kommer ut på våren...

  Ha en fortreffelig førjul! :)

  SvarSlett
 4. Så flott du skriver om denne boka..har lurt på å kjøpe den...
  Og jeg leser jevnt Isabella..midt i min smak av hageblad..men jeg har valgt å kjøpe orginalen..danske utgaven.
  Ha en fiiin dag..måtte det bli mange hagebøker under juletreet:)

  SvarSlett